Koronavirüs ve Grip arasındaki 6 temel fark!

Hazırlayanlar: Dr. Suna Özlem Mutlu ve Elçin Ekşi

Elçin Ekşi

--

Koronavirüs dünyayı tüm hızıyla kasıp kavuruyor. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de ilk koronavirüs vakası tespit edildi.

Ancak koronavirüs ve grip arasında pek çok benzerlik var. Bunların kolay ayırt edilmesi için pek çok yazı yazılıyor paylaşılıyor. Twitter’da bir çağrıda bulundum ve MIT Tech Review’in yazısını Türkçeleştirelim dedim. Bu çağrıma Dr. Suna Özlem Mutlu dönüş yaptı ve haydi yapalım dedi!

Aşağıdaki yazıyı MIT Tech Review’in BURADAKİ yazısından Türkçeleştirdik.

Dünya Sağlık Örgütü, grip ve koronavirüs (Covid-19) arasındaki temel farkları içeren bir rapor yayınladı.

Koronavirüs ve grip arasındaki Benzerlikler

1-) Her ikisi de temasla yayılıyor.

Kontamine olmuş insan (hasta ya da sadece virüsü ellerinde taşıyan vb.) ya da kontamine olmuş yüzeye dokunduktan sonra kendi yüzünüze dokunmanız virüsün size bulaşmasına sebep olur. (Bunun yanı sıra yeni koronavirüs (Covid-19) hasta birinin öksürerek yaydığı minik damlacıklarla da yayılabiliyor.)

2-) Her ikisinin de pek çok semptomu birbirine benziyor!

Her iki hastalık da solunum sistemini hedef alıyor. Her ikisi de ateş, öksürük ve yorgunluğa sebep oluyor. Ağır vakalarda zatürre görülebiliyor ve bu da ölüme sebep olabiliyor.

Koronavirüs ve Grip Arasındaki 6 fark :

1-) Yayılma:

Koronavirüs, gribe göre daha yavaş yayılıyor. Grip daha kısa inkübasyon periyoduna ( inkübasyon periyodu: virüs bulaşan kişinin, virüs bulaştıktan sonra hastalık semptomları gösterene kadar geçen süre) sahip ve art arda vakalar daha hızlı çıkıyor.

2-) Bulaşma:

Viral bulaşma, bir virüs bir konağı infekte edip çoğalmasından sonra çevreye salınmaya başlamasıyla meydana gelir. Hasta böylece bulaştırıcı olur.

Yeni koronavirüs de bu şekilde insandan insana bulaşır. Ancak yeni koronavirüs bir insana bulaştıktan iki gün sonra ve bu insan semptom göstermeden önce bulaşmaya başlayabilir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü bu şekilde bulaştırmanın çok yaygın olmadığını belirtmiştir.

Grip virüsü ise bulaştığı kişide semptom göstermeye başladıktan bir iki gün sonra başkalarına bulaşmaya başlar ve bir hafta boyunca bulaşmaya devam edebilir. Yeni koronavirüs ise çok daha uzun süre hasta olan kişiden, ya da hastalığı atlatmış kişiden çevresine bulaşmaya devam edebilir. Çin’deki hastalarda gerçekleştirilen bir çalışma, virüsün bulaşmaya devam ettiği sürenin 20 güne kadar çıkabildiğini göstermiştir. Bir hastada bu durum en uzun 37 gün olarak bulunmuştur. En kısa bulaştırma süresi ise 8 gün olarak tespit edilmiştir. ( https://www.thelancet.com/lancet/article/s0140-6736(20)30566-3)

Bu durum, yeni koronavirüs (Covid-19) hastasının, gripten daha uzun süre virüsü bulaştırmaya devam ettiğini göstermektedir.

3-) İkincil İnfeksiyonlar

Yeni koronavirüse yakalanmak yeterince kötü değilmiş gibi ikincil infeksiyon geliştirme riski de yükselmektedir. Grip, genel olarak zatürre gibi ikincil infeksiyonlara sebep olsa da bu oldukça nadir görülür. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda arka planın önemli olduğunun altını çizer. Örneğin koronavirüs (Covid-19) hastası daha önceden başka bir infeksiyon geçiriyor olabilir.

4-) Sümüklü çocukları suçlamayın, koronavirüsü yetişkinler yayıyor.

Çocukların grip bulaşıcılığının başlıca suçluları olmasına rağmen bu koronavirüs yetişkinler arasında yayılıyor gibi görünüyor. Bu durum aynı zamanda yaşlı ve altta yatan hastalığı olan yetişkinlerin, infeksiyondan en sert şekilde etkilendiği anlamına da geliyor. Washington Post’a göre uzmanlar çocukların, infeksiyonun en kötü etkilerinden korunduğu konusunda şaşkın. Bazıları çocukların koronavirüsün diğer formlarına karşı halihazırda olan bağışıklıkları olabileceğini söylüyor, başka bir teori ise çocukların immün sistemlerinin sürekli alarmda olması ve Covid-19 ile savaşmada yetişkinlerden daha hızlı olabilmeleridir.

5-) Koronavirüs gripten çok daha ölümcül seyreder.

Şimdiye kadar koronavirüs için mortalite oranı (ölüm sayısının bildirilen vaka sayısına bölümü) %3–4 kadardır, ancak birçok vaka henüz bildirilmediği için bu oran muhtemelen daha düşüktür. Grip için bu oran %0.1’dir.

6-) Koronavirüs için tedavi veya aşı yoktur.

Bu konudaki çalışmaların devam etmesine rağmen henüz tedavi veya aşı yoktur. Ancak bir grip aşısı var ve herkes bu aşıyı uygulamalı, çünkü aşılanmak, önümüzdeki haftalarda karşılaşacağımızı kapasitesini aşmış durumdaki tıbbi hizmetlerin yükünü hafifletmeye yardımcı olabilir.

--

--